Tehnika Crtanja

Svaki umjetnik ima svoju omiljenu tehniku, bilo to hard rock, slikanje, drama… Moja je crtanje. Bile to grafitne ili olovke u boji, zaista volim držati olovku u ruci i crtati.

Za većinu ljudi, crtanje je asocirano samo na skiciranje, kako god, za umjetnike mog žanra ovo je mnogo više.

Držati olovku i skicirati obične oblike traje samo par minuta ali crtanje realistične figure traje mnogo duže. Nije jednostavno prikazati sve detalje rada jer svaka linija, svaka tačka, svaki dio rada je tu sa svrhom, i da budem iskren, za to treba mnogo strpljenja da se pokrije kompletan crtež.

Obično crtam na A4 formatu, 90 – 120 g papir za skiciranje. Sve što je veći papir, sve je više muke potrebno za rad sa njim. Veći radovi zahtijevaju mnogo više pažnje i mnogo je više načina da se sve zabrlja, duže vremena je potrebno da se nacrta, duže se izlaže vrat naporu i bolu…

Veći komadi su isto tako izloženi incidentima kao što je prosipanje kafe, prosipanje vode, šteta koju može da nanese papagaj. U takvim slučajevima je veoma bitno imati posebno mijesto gdje crtate, bio to studio, radni stol, sofa ili bilo što, ono što je najudobnije osobi koja crta. Ja volim sjediti za radnim stolom i to je moje mijesto.

Behar Logo
TAZ Global d.o.o.
savart
icon
rect836_bw
bullhack